sobota, 29 lipca 2017

Kulinarne odkrycie sezonu


Podzielę się kilkoma sugestiami na często zadawane pytanie: co zrobić z cukinii? Otórz, jak się okazuje jest to bardzo wdzięczne warzywo i ma wiele możliwości. Młodziutką cukinię można wcinać na surowo😋 Jędrne sztuki nadają się świetnie na przetwory zimowe: sałatki tarkowane, cukinia w półkrążkach czy pocięta w paski zachowa swój kształt i sprężystość miąższu. Cukinię można przemienić w kotleciki w wersji tarkowane jak i pociętej w talarki. Wspomnę, iż stanowi ciekawy składnik  do leczo czy zupy oraz co ciekawe nadaje się na bazę do ciasta. O tak! A oto odkrycie sezonu: cukinia z grilla.


Cukinia z grilla jest rewelacyjna. Delikatna, miękka, aromatyczna. Nie potrzebna jest folia przy grillowaniu, nie absorbuje dymu. Warto natłuścić cukinię by się zanadto nie spiekła i oczywiście dorzucić przypraw wedle własnego uznania. Wszelkie ochy i achy po spróbowaniu tak wybornej cukini są rzeczą naturalną.


Cukinia z grilla jest dla mnie niesamowitym odkryciem kulinarnym. Po prostu warto jest rzucić ją na ruszt. Serdecznie dziękuję głównej szefowej grilla za nowe spojrzenie na zielone warzywo.


Mazurska Dolina życzy smacznej cukini💚

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz