wtorek, 28 lipca 2015

Czas na żółty.


Już nasz słonecznik rozwinął swe żółte płatki by pokusić swą barwą zapylacze.

 Tuż nad ziemią, w gąszczu liści rośnie żółta nadzieja na dynie. Kabaczki urosły, ogórki dojrzały a dynie pomału pęcznieją.
A w przestworzach nad Doliną takie żółte niespodzianki się zdarzają:)
 To zdjęcie to już wspomnienie. Aromatyczne, jasno żółte kwiatki lipy przekwitły.
 Wnętrze miodarki skropione złotym miodem z żółtych plastrów. I ten boski aromat miodu rozwiewany wokół.

Zamknięte w słoiki promyczki wiosny i lata. Który chwycisz dla siebie?
Długie stronki fasolki szparagowej nie tracą barwy po ugotowaniu. Podobnie jak nasze ziemniaki, które nie ciemnieją nawet po kilku dniach. A żółte nasiona kopru już trafiają do słoików z ogórkami. Czy ktoś chętny na żółte warzywa?
A wschodzące słońce wita domki.
 
Dzień kończy słońce pożegnaniem w pasiece. Ogrom barw zapewniony.
Żółty poukrywał się jeszcze w wielu zakamarkach Mazurskiej Doliny. 
Co odkryjesz Ty?

3 komentarze:

  1. Miody jeszcze dostępne:) wiosenny: leśno-rzepakowy, wiosenny wielokwiatowy(m.in. mniszek lekarski i kwiaty sadów), leśne lato oraz wielokwiatowe lato(m.in. lipa, facelia błękitna).

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się doczekać by je posmakować :)

    OdpowiedzUsuń